Matkultur

Matkultur

Indisk mat är något av det godaste man kan äta – det anser många i alla fall. Kryddstarkt, varierande och färgglatt är egenskaper som för tankarna kring indiska rätter. I New Delhi kan du äta vid alltifrån mindre food trucks till lyxiga restauranger och vandra på matmarknader där provning av mat är viktigare än att shoppa prylar.

Sött, salt, surt och kryddstarkt i en salig blandning men som alltid är imponerande god – det är en bra sammanfattning av den indiska maten. Kött eller fisk mixas med exotiska grönsaker och frukter, allt tillsammans med kryddblandningar som både är himmelskt smakrika och vackra att se på.

Gott men se upp med magen

Visst är indisk mat otroligt god men om du får för mycket av det goda kan din mage säga ifrån på ett eller annat sätt. Om du redan är van vid stark kryddning så är det förmodligen ingen större konst att hantera den indiska maten men om du är ovan så bör du be om en mildare kryddning. Ett annat tips är att undvika fisk i gatustånd då den ofta har en tveksam kvalitet.

I Indien är det vanligt att skölja ner maten med lassi, en söt yoghurtdryck, eftersom vanligt vatten ofta inte är tillräckligt för att hantera de extremt starka kryddorna.

Food tour i New Delhi

Ett roligt och gott sätt att uppleva både staden och maten är att delta i en food tour. Du får då en guidning av både New Delhi och dessa variation av mat. På varje plats ni besöker får du smaka på en rätt.

En mix av klassiskt indiskt och modern västerländsk snabbmat

Även om du kommer till New Delhi för att prova på det traditionella så kan du hitta pizza och hamburgare precis som hemma, även här. Indien är starkt influerad av brittisk matkultur av förklarliga skäl, så du kommer att känna dig hemma som europé.

Exempel på mat och tillbehör i New Delhis restauranger:

  • Indiskt bröd – Nan, paratha eller pappadam är bara några få exempel på bröd som äts vid sidan om till exempel tandoorikycklingen eller lamm korma.
  • Chutneys – Prova mango chutney, tomat chutney eller lime chutney. Chutney är en söt fruktsås beståendes av kryddor, frukt, ättika, socker, salt och ibland grönsaker.
  • Tikka masala – en kryddig blandning som kan ätas både med grönsaker och köttbitar.
  • Kulfi – En indisk glass med kardemumma och nötter.

Mat en viktigt del av gemenskapen

För indier är maten en viktig del i sociala sammanhang. Eftersom ekonomin går allt bättre i New Delhi får också fler råd att gå ut och äta, ofta på lokala restauranger. Fast food och gatumat har fått ett allt större genombrott och vid lunchtid är det mycket vanligt att se indier stå och smaska i sig allt möjligt gott. Även på matmarknader samlas lokalbor och turister sida vid sida för att prova nya smakupplevelser eller umgås med vänner över en bit mat på vardagligt vis.

Tider man äter i New Delhi varierar beroende på hur man arbetar om dagarna. Middagen serveras dock i regel runt 18-tiden och det händer ofta att man äter relativt länge, speciellt på helgerna.

En låg prislapp till hög kvalitet

Att äta ute i Indien och New Delhi är inte dyrt, även om du skulle välja en riktig lyxrestaurang. Med andra ord är priset lågt och matkvaliteten hög. Jakten på underbar indisk mat behöver alltså inte kosta skjortan. En vanlig trerätters middag brukar inte kosta mer än 100 kronor för två.

Dricks

Du förväntas inte att ge dricks i New Delhi men visst är det uppskattat om du gör det. I det fallet, lägg ca 10 % av notan och inte mer än så.