Resa runt i New Delhi

Resa runt i New Delhi

Att ta sig runt i New Delhi är ingen större konst. Det finns taxi, uber, bussar, tåg och numera en tunnelbana. Du kan även ta dig runt på längre och kortare sträckor med autorikshor. De flesta transportmedel kostar ganska lite i jämförelse med svenska priser. Angående vissa transportmedel bör du be om priset i förväg för att inte bli lurad. Du bör även tänka på att tidsschemat för till exempel bussar inte är lika organiserat som hemma.

Tunnelbanan – Ny, fin, effektiv

Delhis tunnelbana existerar sedan 2002 och anses vara både fin och effektiv. Dock har tunnelbanan utökat med tiden och nu finns det 10 linjer. En enkelresa kostar bara ett par kronor men det finns flera dagars åkkort för ca 12 kronor.

TIPS! Är du kvinna kan du hoppa in i tunnelbanetågets sista vagn som är avsedd för just kvinnor. Detta för att skona kvinnor från eventuellt ofredande och liknande.

Om du är intresserad av att se historien bakom byggandet av tunnelbanan i Delhi, kan du besöka Patel Chowk Metro station där tunnelbanemuseet finns.

Bussar och tåg

Ett av de vanligaste sätten att ta sig runt i New Delhi är med bussar. De bussar du kan och bör åka med är de från Delhi Transport Corporation (DTC). Deras färg är ofta röda och gröna. Undvik privata bussar som frågar om du vill åka med.

Från tågstationen i New Delhi kan du ta dig till de flesta indiska städer. Tåg är ganska populärt att ta i Indien och med Indrail-kortet kan du luffa runt som du vill.

Hop on Hop off

Även i New Delhi åker det runt olika sightseeingbussar. För ca 70 kronor kan du se stadens olika sevärdheter och hoppa av och gå på när du vill under en dag. Staten erbjuder blå bussar för turister, från HOHO-firman, som går runt i alla stadsdelar. Utgångspunkten: Connaught Place.

Ta en taxi eller en autorikshkaw

Taxibilar och autorikshor samt även uber är vanliga att ta i New Delhi. En autorikshka ser ut som en mix mellan en bil och en cykel och kostar oerhört lite. De är bra att ta om du är trött i fötterna och vill ta dig från en del i staden till den andra.

Taxibilar finns det också gott om. Var noga med att förhandla om ett fast pris eller begär att föraren ska sätta på taxametern.

rickshaw 1024x683 - Resa runt i New Delhi
Autorickshaw – indiska namnet på TukTuk

Hyra bil i New Delhi

Om du vill åka runt på egen hand och kanske ta dig utanför huvudstaden, kan du hyra en bil. Gör det helst från en internationell hyrfirma på flygplatsen och hämta upp direkt. Då kan du vara säker på att inte bli lurad. Att köra bil i New Delhi och i övriga Indien är emellertid betydligt besvärligare än i Europa och Sverige.

Priser och säkerhet

I stort sett alla kommunala transportmedel i Indien är billiga. Det kan vara lite si och så med organisation och avgångstider med mera, men det är enkelt att ta sig fram. Tänk på att viss brottslighet förekommer och att kvinnor bör vidta extra försiktighetsåtgärder.