Sevärdheter i New Delhi

Sevärdheter i New Delhi

Mångmiljonstaden New Delhi har så många sevärdheter i och runt sig att det kan vara svårt att hinna med alla på en tripp. Röda Fortet, Humayans grav och Presidentpalatset är ett axplock ur den rad med sevärdheter som utmärker Indiens huvudstad. Därtill finns det många aktiviteter att roa sig med.

Röda Fortet

Det är en omöjlighet att beskriva New Delhi utan att ta med Röda Fortet. Denna röda och imponerande byggnad upprättades en gång av Shah Jahans, den moguliske kejsaren som levde på 1600-talet. Hans prestige och maktfullkomlighet visades på många sätt och ett av dessa var just det röda fortet som omringas av en lika röd mur. Idag är det härifrån den indiske premiärministern håller sina nationstal. Du kan besöka byggnaden fram till kl. 17 varje dag, därefter stängs det eftersom det inte finns några lampor som lyser upp.

Humayans grav

Älskar du Taj Mahal ska du passa på att även besöka Humayans grav. Humayan var en annan stor mogulisk kejsare och hans grav är ett ståtligt praktexempel på arkitekturen från hans trakter. Graven ligger inte så långt från Connaught Place, ett affärsnav mitt i Delhi.

Humayuns Tomb delhi - Sevärdheter i New Delhi
Humayuns grav

Rashtrapati Bhawan – Presidentpalatset

Precis som Vita Huset är residens för den amerikanska presidenten så är Rashtrapati Bhawandet det för den indiske premiärministern. Framför palatset reser sig den kända Jaipurkolonnen som en försmak på resten av byggnaden. Numera kan du ta en tur inne i byggnaden och se de förnäma detaljerna på de 19000 kvadratmeterna.

Ett tips är att ta en tur i Mogulträdgården som både har brittiska, indiska och moguliska inslag. Den är riktigt vacker och ansad till max med fler unika färger än de flesta andra trädgårdar.

Sikh-musikspelningar i templet Gurudwara Bangla Sahib

Kombinera tempelbesök med lite musik. Många som kommer till New Delhi säger att en visit till Gurudwara Bangla Sahib är ett måste om man vill uppleva den indiska kulturen i musikväg. Bara atmosfären i sig här är underbar och du kommer inte bli påhoppad av säljare eller frågvisa människor. Dröj dig kvar och lyssna på en härlig konsert av sikherna som sjunger och spelar trummor.

Visa vördnad för Gandhi

Gandhi var Indiens frihetskämpe och är en symbol för hela landet. Hans grav och därtill hans minneslund ligger vid National Defence College och kallas även Birla House eller Gandhi Smitri. Stig in här i det gröna och visa din vördnad som så många andra indier.

Upptäck den indiska maten med en food tour

Det är få som inte uppskattar den indiska maten, kryddad eller icke kryddad. Kanske har du satt din fot i New Delhi enbart för att lära dig mer om den indiska kokkonsten. Då är en food tour med guide en kanonidé. Inte bara får du tillgång till de bästa restaurangerna och matställena, du får även reda på mer om hur man tillagar maten och varför.

En annan anledning till varför du bör ta hjälp av en guide eller expert är att magsjuka är vanligt för oss turister. Det är lätt hänt att hamna fel och bakteriekulturen i Indien är inte densamma som hemma. Med expert är det mindre risk att du hamnar på dåliga matställen med sämre hygien.

Titta på hantverk i Dilli Haat

Shoppa lokala varor är ett måste om du kommer till Indien och New Delhi. I hantverksområdet Dilli Haat finns allt och lite till, speciellt i klädväg. Indiska kläder i siden, kashmir och bomull kostar mycket mer utanför de indiska gränserna så passa på att handla så mycket du bara kan. Fin kvalitet kunde inte ha ett bättre pris.

I området kan du även köpa god mat, lagad på typiskt indiskt vis.