Värt att läsa

Värt att läsa

Inför din vistelse i New Delhi finns det flera saker att hålla koll på. Indien är på stark frammarsch men det finns ändå en del saker som inte liknar hur vi lever hemma. Ta dig lite extra tid att läsa igenom den här guiden om viktig information innan du kliver ombord på flygplanet.

Taxi från flygplatsen

Tyvärr måste du som turist i New Delhi alltid vara på din vakt och räkna med att alla försöker lura dig. Redan på flygplatsen blir detta aktuellt. Taxichaufförer kommer att försöka köra dig till fel hotell (där de får provision om du bor), ta betalt för extra omvägar, ha manipulerade taxameters etc. Det finns två bra sätt för att inte bli lurad:

  1. Precis när du kommit ut från immigration betalar du för en taxibiljett till det hotell du ska. Denna voucher ger du inte till taxichauffören fören du är 100% säker på att du hamnat rätt. De kan fortfarande försöka lura dig.
  2. Förboka en flygtransfer på tex. https://flygtransfer.nu/ Det kommer att vara dyrare än en lokal taxi, men du slipper bli lurad. Det kommer att finnas en chaufför och vänta på dig på plats med ditt namn på en skylt.

Språk som talas i New Delhi

Du kommer inte bara komma i kontakt med ett språk om du är i New Delhi. Här talas det främst hindi, urdu och punjabi men många talar också engelska eftersom Indien var en brittisk koloni en gång i tiden. I och med att staden har fått mycket tillströmning av människor från hela världen är det dock mycket troligt att du stöter på en rad andra språk där.

Klimat och väderförhållanden

Temperaturskillnaderna i New Delhi kan vara enorma – från 5 plusgrader ända upp till 40. Medeltemperaturen ligger dock på 25 grader och med det sagt förstår du att det ofta är mer varmt än kallt här. Under juli och augusti är det risk för monsunvindar, men överlag är det inte så mycket nederbörd som faller över New Delhi.

Eluttag

De eluttag som används är D och M och växelspänningen ligger på 230 volt. Du behöver en adapter för indiska eluttag!

Valuta

Den indiska valutan rupies (INR) används även i New Delhi. 1 SEK=8,61 INR. Växla lite innan du åker och ta sedan ut i bankomater på plats.

Du kan använda bankkort som Visa på många ställen i staden men det är också bra att ha med sig lite kontanter. Tänk dock på att maxuttagen i en bankautomat ligger på 10 000 rupies. Gå inte med för mycket pengar på dig. Rån förekommer i ganska stor utsträckning på vissa platser och fickstölder är ännu vanligare, oftast bussar och tåg.

Landskod

Landskoden till Indien är +91. Stadskoden till New Delhi är 11. Dvs ett nummer till New Delhi börjar alltid på +91-11.

Tidsskillnad

I New Delhi ligger man 4,5 timme före svensk tid. Indien är ett av de länder som har just en halvtimmes tidsskillnad mot resten av världen.

Åldersgränser

De åldersgränser som Indien infört går ibland att rucka på, men du bör trots allt veta att det råder en åldersgräns på mellan 21-25 år för att dricka alkohol.

Viktig info angående Indiens seder och bruk

Du ska inte använda kikare någonstans, speciellt inte framför offentliga byggnader, flygplatser och järnvägsstationer. Du kan bli haffad om du gör detta. Å andra sidan finns det kanske inte många som går omkring med en kikare till hands, men tänk även på detta om du fotograferar.

I Indien anses det mycket opassande att krama och kyssas offentligt, så tänk på detta om du åker med en partner.

Larmnummer

  • Polis 110
  • Brandkår: 101
  • Ambulans: 102

Vaccinationer och sjukvård

Hepatit B och Gula febern-vaccin gäller om du ska resa till Indien. Gula febern gäller dock bara om du innan resan har vistats i Afrika eller Sydamerika.

Ta gärna kolera vaccin och Dukoral om du ska vara i Indien, det är lätt att dra på sig olika bakterier via vatten och mat. Magsjuka är vanligt så vätskeersättning är att rekommendera. Ta med dig myggskydd då myggor kan sprida denguefeber och malaria här.

Drick inte vattnet i Indien, inte ens i New Delhi, och var noga med att skölja frukt och grönt ordentligt i kokt vatten som svalnat. När du köper vattenflaskor, se till att de aldrig varit öppnade.

Tänk även på att luften i staden är dålig, aå munskydd kan i vissa fall rekommenderas. Du kan få irriterade slemhinnor i ögon och hals så ta med dig produkter som kan hjälpa om du vet att du är känslig.

Sjukvård

Sjukvård i New Delhi kan vara bra men offentliga sjukhus håller inte samma standard som i Sverige. Primärvården är alltså i ett mycket dåligt skick medan privatvården kan hålla världsklass. Skaffa en bra reseförsäkring innan du åker.

Visumkrav

Du måste ha ett visum för att resa till Indien. Du kan skaffa ett turistvisum på ambassaden i Stockholm eller e-visa online på https://indianvisaonline.gov.in/. I annat fall måste du ansöka om visum vilket du kan göra på den indiska ambassaden i Stockholm.

Ambassad

Sveriges ambassad i New Delhi ligger på följande adress:

4-5 Nyaya Marg
Chanakyapuri
New Delhi, 110 021

Tel: +91 11 4419 7100

Tel migrationsavdelningen: +91 11 4566 6300

Indiska ambassaden i Stockholm:

Kornhamnstorg 4
111 27 Stockholm

Hemsida: https://www.indembassysweden.gov.in/